Şcoala Gimnazială ,,I.D. Sirbu”, situată în zona centrala a orașului Petrila,pe strada T. Vladimirescu, Nr.5, şi-a deschis porţile pentru elevi şi cadre didactice la data de 1979.
Înfiinţarea şcolii a apărut ca fiind o necesitate, urmare a populării zonei în cautarea unui loc de muncă în perioada respectivă prin deschiderea exploatărilor miniere din zona orașului Petrila.
Întrucât numărul de elevi a crescut rapid, pe fondul unui spor demografic consistent unitatea noastră a devenit una dintre cele mai mare unități de învățământ preuniversitar din orașul Petrila. Numărul de elevi a crescut din anul înfiinţării până în anul şcolar 1879, când ca urmare a restructurărilor realizate în domeniul mineritului, multe familii au fost nevoite să părăseacă zona, reprezentând momentul în care efectivele elevilor la clasă a început să se reducă semnificativ.
În anul şcolar 2014 – 2015 sunt înscrişi elevi, organizaţi în 46 de clase, sub îndrumarea a 67 de cadre didactice ( 10 profesori învățământ preșcolar, 21profesori învățământ primar și 36 profesori gimnaziu).
Şcoala are, în prezent,2 laboratoare de fizică, 2 informatică,1 biologie, 2 chimie, săli de clasa, 2 săli de sport nivel C, bibliotecă, personal tehnico-administrativ şi economic.
Din anul şcolar 1999 – 2000 unitatea noastră, cunoscută până atunci sub denumirea de Şcoala Generală cu clasele I-VIII Nr. 1 Petrila, a primit numele de ,,Ioan Dezideriu Sîrbu” romancier, eseist, filozof, profesor de filozofie, autor de literatură de sertar, figură marcantă a orașului, iar ziua de 28 iunie 1919 data naşterii ,,patronului spiritual”- dorim să devină ,,Ziua Şcolii Gimnaziale ,,Ion Dezideriu Sîrbu”, pentru noi moment de sărbătoare, dar şi de analiză a rezultatelor obţinute şi a proiectelor pentru mai bine.
Şcoala Gimnazială ,,I.D. Sîrbu” se impune în peisajul instituţional- educativ prin calitatea muncii regăsită în rezultatele deosebite în decursul timpului de elevii şcolii nostre la olimpiade, concursuri şcolare şi examene naţionale, corectitudine, seriozitate, relaţii de parteneriat, în ea desfăşurându-se învăţământul preșcolar: program normal si prelungit, primar: traditional si alternative Step by Step, gimnazial.
ANALIZA P.E.S.T.E.
Politic:
Şcoala se află în contextul politic actual, o societate în schimbare, în căutarea şi promovarea valorilor reale, este supus tranziţiei întregului sistem şi tuturor subsistemelor. Activitatea se desfăşoară având la bază Legea Educaţiei Naţionale,R.O.F.U.I.P., ordinele şi notificările care susţin punerea în aplicare a reformei învăţământului, reforma managementului şcolar care vizează autonomia instituţiilor de învăţământ, pregătirea în domeniul managementului educaţional, raţionalizarea resurselor financiare şi umane.
Economic:
În ce priveşte orasul Petrila, ca de altfel întreaga Vale a Jiului, este din punct de vedere economic, o localitate monoindustrială, axată pe extracţia din subteran a huilei. Datorită restructurărilor masive ale personalului din minerit, în perioada 1997 – 1999, rata şomajului în oraşul Petrila a ajuns la aproximativ 40%. Această clasă a şomerilor este caracterizată de situaţia materială foarte proastă şi prin urmare nivelul de trai oscilează sensibil aproape de limita de subzistenţă: situaţie materială precară, aproximativ 250 persoane sunt beneficiari ai venitului minim garantat (Legea 416/2001, privind venitul minim garantat), stare de sănătate critică (îmbolnăviri frecvente, imposibilitatea cumpărării medicaţiei pentru tratamente, locuinţe sărăcăcioase, unele chiar mizere, debranşări masive de la agentul termic pentru termoficare.
Vorbind la modul general, oraşul Petrila se confruntă cu o lipsă acută de locuri de muncă al cărei efect se resimte de ani de zile în economia locală şi care influenţează în mod negativ calitatea vieţii acestor locuitori, mai ales a celor tineri care nu au posibilitatea ocupării unui loc de muncă în zonă, fiind obligaţi să plece în străinătate pentru a-şi asigura existenţa.
Situaţia materială precară a multor părinţi este, în unele situaţii, cauza interesului scăzut faţă de şcoală al elevilor.
Toţi aceşti factori economici au efecte grave: dezinteres, absenteism ridicat, chiar abandon şcolar (cu precădere în rândul copiilor de etnie rromă). Tocmai de aceea impactul programelor sociale(supliment de hrană, manuale, rechizite gratuite, burse) este mare.
Social:
La nivel de localitate lipsa locurilor de muncă, procentul relative mare al şomerilor precum şi grija zilei de mâine în multe din familiile oraşului Petrila, sunt cause majore a faptului că părinţii se implică foarte puţin în procesul instructiv-educativ al elevilor.Cartierul unde este localzată unitatea noastră şcolară este unul fost muncitoresc, format pe baza platformei industriale astăzi inexistente. Rolul economic principal revine comerţului sau muncii de zilier, fapt ce sporeşte decalajul economic între elevi. Efectele acestor probleme sociale se resimt asupra pregătirii elevilor.
O altă problemă socială este tendinţa mass-mediei de a prezenta ca regulă aspectele negative, cu efecte negative pe termen lung, şcoala trebuie să facă eforturi pentru a înlătura sau atenua aceste efecte.
Tehnologic:
Din punct de vedere tehnologic, se remarcă introducerea echipamentelor informatice şi a noilor tehnologii la toate nivelele învăţământului preuniversitar; unitatea şcolară deţine laboratoare funcţionale, cu dotare modernă, necesare tuturor disciplinelor.
Sprijinul M.E.C.S. acordat iniţiativelor unităţilor şcolare în sensul predăriiînvăţării asistate de calculator reprezintă indiscutabil un punct forte în aceasta direcţie. În plus, posibilitatea reala a folosirii soft-urilor educaţionale în procesul instructiv-educativ reprezintă un avantaj suplimentar.
Deşi de multe ori lipsesc fondurile de la bugetul local pentru dotarea cu echipamente / mijloace fixe, acestea pot fi achiziţionate prin derularea unor programe specifice sau prin implicarea comitetului de părinţi.
Un punct critic în adoptarea noilor tehnologii în sistemul de învăţământ preuniversitar îl reprezintă încă insuficienta pregătire a cadrelor didactice de alte specialităţi decât informatica în ceea ce priveşte utilizarea programelor de calculator, chiar a celor mai uzuale (Microsoft Office).
Oferta de formare în acest sens a instituţiilor de învăţământ superior şi a agenţilor economici poate fi valorificata, în condiţiile motivării cadrelor didactice pentru a urma astfel de cursuri de perfecţionare.
Ecologic:
Pe măsura ce tehnologia se perfecţionează, stilul nostru de viaţă se schimbă. Preocupările în domeniul ecologic, din grija faţă de generaţiile viitoare, au în vedere reducerea poluării, folosirea unor materiale mai eficiente, reciclarea şi refolosirea lor. În acest sens şcoala noastră participă la programe de educaţie ecologică şi civică iniţiate de cadrele didactice în parteneriat cu O.N.G.-uri şi unităţi şcolare. Dintre cele mai popularizate activităţi au fost cele cuprinse în C.A.E.J.-,,Mai aproape de natură”, ,,Diamantele si culorile pădurii” ,,Pizza mesager”, ,,Eco-Şcoala”, ,, Să învăţăm despre pădure”, ,,Educaţia pentru sănătate”.
Prin aceste activităţi desfăşurate am încercat să formăm deprinderi de protejatre a medului, dragoste faţă de natură şi mediu.